Полезно

Как да си направим сами градинско барбекю?

Как да си направим сами градинско барбекю?

Няма нищо по-изкушаващо от вкусната храна! А какво по-хубаво от такава, приготвена на открит огън, гарнирана с любимата напитка и добра компания? 

Градинското барбекю е подходящо не само за ценителите, а и за всички, които обичат да се наслаждават на живота. То е прекрасно допълнение за всяка градина и вила. Дава Ви възможност да преобразите изцяло градината си и да изпитате удоволствие от любимата храна. 

Планирате да си направите градинско барбекю? Не бързайте да посещавате най-близкия магазин и да закупувате скара на газ! В тази статия ще Ви споделим как сами можете да си направите своето барбекю.

 Откъде да започнете?

В предните ни статии Ви споделихме някои основни изисквания за позициониране на градинските барбекюта. Те са важни, без значение дали ще заложите на сглобяема камина или ще си изградите сами барбекю.

Не забравяйте – основата трябва да бъде равна и да няма досег с пръстта и тревата. Най-добре е да бъде асфалтирана. Освен това, самата конструкция трябва да не е в близост до лесно запалими вещества, сгради и растения – дървета, цветя, гаражи, бараки и къща. 

Трябва да имате предвид, че тухлените барбекюта имат масивна конструкция. Те не могат да бъдат премествани, след като бъдат изградени. Уверете се, че сте избрали правилното място, за да не си създавате допълнителна работа.

Как да си направим сами градинско барбекю?

От какви инструменти и материали се нуждаете? 

  • Комплект скара за барбекю, направена за зидани барбекюта;
  • Тухли;
  • Длето-секач за бетон;
  • Строителен пясък;
  • Цимент;
  • Лопата;
  • Нивелир;
  • Мистрия;
  • Метална армировка.

Как да направите тухлено барбекю в градината?

Започнете с оформление на барбекюто. Добре е предварително да сте решили какъв да е дизайнът и да сте го скицирали. 

Поставете скарата за готвене на земята и поставете един ред тухли около нея, за да получите представа за размерите и оформлението на барбекюто. Ако имате странична зона, ще трябва да прецените колко голяма искате да е и да подредите тухлите по същия начин. 

Опитайте се да планирате барбекюто с цели тухли, за да не Ви се налага да режете и да си създавате допълнителна работа. 

След като сте доволни от оформлението, трябва да се погрижите за цимента. Комбинирайте 5 части цимент с 1 част пясък и след това постепенно добавяйте вода! Целта е консистенцията да стане гъста и твърда, когато се опитате да я разбъркате. 

Върнете се към поставените в основата тухли! Поставете нивелира върху основата, за да се уверите, че всичко е хоризонтално! Премахнете тухлите и разстелете цимента върху основата! Върнете първия ред отгоре и продължете със следващия!

Съветваме Ви да използвате нивелир, за да се уверите, че върховете на тухлите са равни и се получават прави ъгли. 

Преди да добавите втория ред тухли, добавете здравина към цялостната конструкция. Използвайте металната армировка, за да свържете тухлите, които лежат перпендикулярно една над друга. Металната връзка ще спои сместа с тухлите. 

Следва да построите Вашето барбекю, следвайки същия принцип. След като имате няколко реда тухли един върху друг, изчистете излишния цимент и проверете за пропуски. 

Продължете да изграждате стените, докато не стигнете желаната височина. Поставете няколко тухли отстрани на двете страни, за да направите нещо като рафт, върху който ще сложите тавата за скарата. 

Когато сте готови, трябва да изчакате сместа да стегне. В зависимост от времето, изчакайте между 1 и 2 дни, преди да използвате градинското барбекю.

С това ще завършим тази статия. Надяваме се информацията да Ви е била полезна. Следете нашия блог, защото скоро ще Ви дадем още интересни идеи как да си направите сами градинско барбекю. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 1 =