Полезно

Барбекюта на газ Vs барбекюта на дървени въглища

барбекю на газ

Обмисляте да инвестирате в барбекюта на газ или барбекю на дървени въглища, но се колебаете на кой вид да заложите? А знаете ли, че от вида на горивото зависи и какъв ще е вкусът на храната?

Несъмнено готвенето на дървени въглища е класика, която никога няма да излезе от мода. За много хора няма нищо по-неустоимо от аромата на печено и леко опушено месо. От друга страна, приготвянето на храна на газ е удобство, което също не е за пренебрегване.

И тук отново се появява любимия ни въпрос: „Кой вид барбекю да изберем?”. Отговорът всъщност е лесен, но за да достигнем до него отново ще трябва да Ви представим особеностите на барбекютата на дървени въглища и на газ.

барбекю на газ

Какво трябва да знаете за барбекютата на газ?

Интересен факт е, че газовите барбекюта в днешно време са едни от най-популярните на пазара. Причината –  предлагат по-малко и от „двата свята”- на дървени въглища и на електричество.

Те работят с природен газ или пропан. Моделите с природен газ обикновено са по-безопасни от тези с пропан. Причината е, че липсва външен резервоар. Недостатък е, че след като бъдат свързани към линията за природен газ на дома Ви, не могат да бъдат преместени. Това силно ограничава тяхната мобилност.

Имат силен и горещ пламък, който пече месото по доста близък до дървените въглища начин. При работата си създават много топлина и не бива да бъдат използвани в близост до лесно запалими вещества и материали.

Освен това,  барбекютата на газ могат да имат допълнителни функции като настройки за грил, кутии за опушване, странични горелки и други. С тях имате по-голям контрол върху температурата от стандартните скари.

Подобно на барбекютата на дървени въглища, и тези на газ се нуждаят от много място, за да бъдат използвани безопасно.

барбекю на дървени вългища

Какво не бива да забравяте за барбекютата на дървени въглища?

Готвенето на дървени въглища е най-автентичната техника за приготвяне на печена храна. Барбекютата на дървени въглища са единствените, които могат да предложат добре сготвена храна с отличаващ се опушен аромат.

За много хора готвенето на въглища е истинско предизвикателство, но повярвайте ни – заслужава си!

Единствено този тип барбекюта са подходящи за бавно готвене. За разлика от електрическите, при тях повърхността на храната не изгаря, а вътрешността не остава сурова.

Барбекю на дървени въглища Vs барбекю на газ

Какви е разликата между барбекюта на газ и на дървени въглища?

Барбекюта на дървени въглища

 • Запалването може да отнеме между 10 и 20 минути.
 • Нуждаете се от дървени въглища.
 • Достигането на правилната температура отнема малко повече време.
 • Има остатъчна пепел, която трябва да се почисти след края на готвенето.
 • Храната има по-изразен опушен вкус.
 • Подходящи за дълго готвене.

 

Барбекюта на газ

 • Запалването отнема между 10 и 15 минути.
 • Нуждаете се от газова бутилка или барбекюто да е свързано с линия за природен газ.
 • Температурата може по-бързо да се настрои.
 • Няма остатъчна пепел.
 • Нуждаете се от допълнителна кутия за опушване.
 • Не са подходящи за дълги сесии на печене.

 

Това са основните разлики между двата вида барбекюта. Нашите специалисти Ви препоръчват, когато търсите автентичен барбекю вкус – заложете на барбекюта с дървени въглища.

Убедете се сами в уникалния вкус на храната, приготвена на дървени въглища. Изберете своето ново барбекю още сега от нашия онлайн магазин или се свържете с нашите експерти на телефон: 0887 38 46 29.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 − 10 =