Полезно

Барбекю на дървени въглища Vs eлектрическо барбекю

барбекюта на дървени въглища

Независимо от сезона, нищо не може да се сравни с външното барбекю. Приготвянето на храната на дървени въглища е класика, която много хора обожават. От друга страна електрическите барбекюта могат да предложат модерен вкус на любимата храна.

И тук се появява въпроса: „Кое е по-добро?”. Ако и Вие сте изправени пред дилемата на какъв вариант да заложите, тази статия е точно за Вас! Не бързайте да се разгорещявате, защото ние от ELMAS ще Ви запознаем с предимствата и недостатъците на двата типа барбекюта.

Изборът на тип гориво за Вашето барбекю – дървени въглища, електричество или газ е въпрос не само на вкус, но и на удобство. Освен, това има някои фактори, които не бива да пренебрегвате и несъмнено ще Ви помогнат да вземете правилното решение.

барбекю на дървени вългища

Какво представляват барбекютата на дървени въглища?

Както сами можете да се досетите, този тип барбекюта работят на дървени въглища. Те се поставят на основата на скарата точно под решетката. Когато въглищата се запалят, трябва да се изчакат да се превърнат в жар. Топлината, която излъчва жарта се използва за приготвяне на храната.

Температурата се контролира чрез регулиране на вентилационните отвори. Чрез тях се допуска повече или по-малко кислород в барбекюто, което влияе на интензивността на печене.

Въпреки че някои хора смятат барбекютата на дървени въглища за предизвикателство, с тях храната придобива автентичен „опушен” вкус.

Кой вид барбекю е по-добро?

Какво представляват електрическите барбекюта?       

Ако местните разпоредби за пожарна безопастност, не позволяват изграждането на камина на двора, електрическите барбекюта са чудесна алтернатива!

Те имат електрически нагревател, които преобразува енергията и я превръща в топлина. По дизайн много приличат на скарите и също като тях предлагат разнообразие от модели и размери.

Със сигурност електрическите барбекюта са много по-удобни и компактни. Лесно могат да се преместят на различни места, но винаги трябва да имате достъп до контакт.

Освен това, този тип барбекюта не могат да Ви предложат уникалния вкус на готвенето на въглища.

Кой вид барбекю е по-добро?

За да Ви отговорим на този въпрос, трябва да разгледаме предимствата и недостатъците на двата типа барбекюта. Ще започнем с предимствата.

skewers on the grill

Барбекюта на дървени въглища

  • Храната има ненадминат вкус, който не може да бъде постигнат със скара или друг вид барбекю.
  • Идеални са за приготвяне на месо.
  • Осигуряват широк диапазон от температури, които се постигат чрез контролиране на количеството въглища и разстоянието им до храната.
  • Задържат температурата дълго време.
  • Не зависят от електричество или газопровод.
  • Дървените въглища са леснодостъпни и на сравнително добра цена.

Електрически барбекюта

  • Лесни за използване и са подходящи за начинаещи.
  • Храната се пече бързо.
  • Не отделят дим и могат да се използват на закрито.
  • Имат по-малък размер и могат винаги да бъдат преместени.
  • Цената им е по-ниска в сравнение с другите видове барбекюта.
  • Работят на ток и не е нужно да ходите до магазина и да се притеснявате дали сте купили достатъчно дървени въглища.
  • Почистват се по-лесно, защото не остава остатъчна пепел.

Не можете да вземете информирано решение, ако не сте запознати с недостатъците на двата вида барбекюта.

барбекюта на дървени въглища

Барбекюта на дървени въглища

  • След готвенето с дървени въглища остава пепел, която трябва да бъде почистена след готвенето.
  • Загряването отнема между 20 и 30 минути.
  • Трябва устройството на барбекюто да е такова, че да осигурява безопасното използване.
  • Изгарянето на дървени въглища отделя въглероден окис, затова не може да се използва на закрито.

Електрически барбекюта

  • Приготвената с тях храна няма автентичния „опушен” вкус.
  • Не достигат толкова високи температури, колкото дървените въглища.
  • Имат еднаква температура по цялата повърхност на барбекюто.
  • Не са идеални за бавно готвене, защото повърхността на месото може да изгори.
  • Барбекютата с повече функции са по-скъпи и могат по-лесно да се повредят, ако постоянно ги местите и рядко се използват.

Имайки всичко това  предвид, можем да заключим, че барбекютата с дървени въглища са по-добрия избор в случая.

Как да изберете правилното барбекю?

Нека си признаем – всеки има предпочитания и различни нужди. Някои не могат да си представят да прекарват часове на барбекюто, докато за други храната е истинско изкуство.

Не забравяйте – никой не познава нуждите Ви по-добре от Вас. Затова при избора на барбекю обърнете внимание на : вкуса на храната, колко време ще го ползвате и какъв е бюджетът Ви.

С това ще завършим тази статия. Надяваме се информацията да Ви е била полезна. Следете нашия блог, защото скоро ще Ви споделим още интересна информация за барбекютата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 3 =